Blog
Bouwen en bouwvergunning
15-09-2022 - Heb ik altijd een bouwvergunning nodig? Over het…
Blog
"Goed dat je meer wilt weten over dit onderwerp. Het kan zijn dat de informatie in dit artikel niet meer helemaal in orde is. Het artikel is namelijk meer dan een jaar oud. Uiteraard willen wij je graag verder helpen. Neem voor de meest actuele informatie over dit onderwerp contact met ons op!"
15-09-2022 - Heb ik altijd een bouwvergunning nodig? Over het algemeen luidt het antwoord: ‘ja’, je hebt een vergunning nodig als je iets wil bouwen, tenzij ergens staat vermeld dat je geen vergunning nodig hebt.
Alle vergunningsvrije situaties staan in bijlage II van het Besluit omgevingsrecht (Bor). Staat je type bouwplan niet in dit besluit? Dan is het plan vergunningsplichtig.
Of de bouw van bouwwerk als vergunningsvrij kan worden aangemerkt is afhankelijk van wat voor soort gebouw het is.
Denk hierbij aan:
Wil je zeker weten of je bouwplannen vergunningsvrij zijn? Je kunt contact opnemen met de gemeente of de vergunningscheck doen op https://www.omgevingsloket.nl.
Stel je voor je buurman heeft bouwplannen en jij kunt je hier niet in vinden. De bouwwerken nemen een deel van je uitzicht weg, je krijgt minder zon of je bent bang dat deze bouwwerken later gaan zorgen voor overlast. Wat kun je hier tegen doen?
Als de buurman een bouwvergunning heeft aangevraagd moet je binnen zes weken nadat de vergunning is gepubliceerd in het gemeenteblad een bezwaarschrift indienen. In dit bezwaarschrift geef je aan waarom je je niet kunt vinden in de bouwplannen. Het is van belang om goed te onderbouwen waarom je het niet eens bent met de bouwplannen. ‘Ik ben het er niet mee eens’ is niet voldoende.
Wil je meer weten over dit artikel? Maak dan een account aan, geheel gratis. Heb je vragen over een bouwvergunning? Neem contact op met onze juridische professionals via info@boerenhelpdesk.nl of bel 088 0034 300
Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.
Jochem van Santvoort
Senior Jurist
Niels Crooijmans
Advocaat
Nieuwsbrief
Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.
Onbeperkt toegang tot documenten
Juridisch advies
Gratis
Het contact met Recht Direct verloopt prima, zowel telefonisch als schriftelijk. Zaken worden direct opgepakt, waardoor de reactietijd kort is. Bij complexere vragen wordt navraag gedaan en ook medegedeeld dat dit iets langer kan duren.
- Zaam-Wonen
altijd goed geholpen als er een probleem was.
- Karel
ivm te weinig zaken doen stoppen we. Wel is altijd de informatie keurig en op tijd. Maar te weinig om weer een jaar verder te gaan.
- Terry
Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser